hr en de it cz
Mljet (otok)

Otok Mljet je najšumovitiji otok Jadrana, a zasigurno jedan od najljepših bisera Mediterana. Nedirnuta priroda, bogatstvo šuma, flore i faune i kristalno čisto more krase ovaj otok, koji kad jednom posjetite, uvijek mu se rado vraćate.

Spominje se još u četvrtom stoljeću prije Krista u grčkim spisima, a brojni nalazi grčkih amfora i potopljenih brodova uz mljetske obale svjedoče da su se grčki pomorci zadržavali na mljetskim obalama tijekom puta.

Nacionalni park Mljet obuhvaća veći dio otoka: nekoliko naselja, dva slana jezera – Veliko i Malo jezero, benediktinski samostan na otočiću Svete Marije, a u Polačama se nalazi najbolje prirodno sidrište cijelog Jadrana.

Iz ilirskog razdoblja sačuvane su mnoge utvrde - gradci i grobovi, a najbolje su sačuvani oni na brdu Veliki gradac Velikog jezera i gradac od Vodica, poviše izvora Vodice kod Babina Polja. Rimska palača, koja je po veličini odmah iza Dioklecijanove palače u Splitu i arene u Puli, spada u vrijedne baštine otoka Mljeta.

Babino Polje je jedno od najstarijih naselja na otoku. Selo se nalazi podno brda Velikog i Malog grada i čine ga tri zaseoka: Zadublje, Sršenovići i Zabriježe. Dugo je oko 4 kilometra. Ispod sela je prostrano i plodno polje, po kojemu je selo i dobilo ime.

U neposrednoj blizini nalazi se i Odisejeva špilja (Jama) do koje se dolazi otprilike 30 minutnom šetnjom nizbrdo prema obali. Ulaz u Jamu je jako strm pa je u nju  jednostavnije ući plivajući kroz more. Ispred samog ulaza su litice koje su idealne za skakanje u more. U ljetnim mjesecima, oko podneva, kada sunčeva svjetlost najjače udara na područje špilje, u moru se stvara specifičan spektar boja, posebno zanimljiv turistima te ljubiteljima istinskih prirodnih fenomena i fotografije.

Oko 4 km od Babinog Polja udaljena je Uvala Sutmiholjska - prekrasna uvala sa šljunčanom plažom.

Babino Polje je središnje i još uvijek najviše otočno mjesto u kojemu je za vrijeme Dubrovačke Republike stanovao mljetski knez. Mogu se posjetiti Knežev dvor gdje je stanovao mljetski knez te ostaci Sotnice, sudsko – upravne i gospodarske zgrade u kojoj je stanovao mljetski kanceljer koji je vodio notarske spise, zapisivao testamente, različite ugovore, tužbe i žalbe Mljećana u notarske knjige Diverse, Vendite, Testamenti, Lamente.

U selu su crkve: sv. Petra i Pavla, sv. Andrije, sv. Mihovila, sv. Ivana, sv. Spasa, sv. Đurda, sv. Vlaha, Gospe od Milosrđa (Gospa od Brijega), sv. Josipa i neke kapelice. U staro doba u selu je bio i benediktinski samostan.

U mjestu se nalaze:
- sjedište općine Mljet
- matični ured
- poštanski ured
- liječnička i stomatološka ambulanta
- ljekarna
- trgovina
- restoran
- kafić.
 


Mljet (otok)

Uvala Sutmiholjska
KLAPA KURENAT, MLJET
Linkovi